Castanyes: com torrar-les

Castanyes: com torrar-les

Les castanyes es couen directament sobre la flama

Encara que parega una cosa tant senzilla, no tots saben com es torren les castanyes, per allò dels costums que es van perdent. Hi ha tres maneres bàsiques per fer-les: la tradicional, al foc sobre la flama, al forn o bé al forn microones. A la manera tradicional són més gustoses, però per fer-les a casa el forn és més net.

El primer de tot és preparar les castanyes, fent un tallet pel costat abombat de la castanya, i que vaja del cap a la punta: això és perquè no reventen! Si mentre preparem les castanyes veiem que tenen algun forat, és senyal que tenen habitants a l’interior i, per tant, les descartarem.

Si les voleu fer al forn, primer de tot poseu-lo en marxa a 180 °C.  Posarem les castanyes en una cassola, si voleu, amb algun paper sulfuritzat antiadherent, i les coeu durant uns 30 minuts que és, aproximadament, el temps que tardaran els talls en obrir-se un poc. Cal anar vigilant que es vagen torrant bé, sense cremar-se, remenant-les de tant en tant. L’aspecte que han de tindre és torrat, no socarrat.

Si les voleu fer al forn microones, cal tindre en compte de posar poca quantitat. El procediment de preparació és el mateix: un tallet, i si no tenen cap forat, al forn. En 2 o 3 minuts a màxima potència tindreu les castanyes cuites. Convé no excedir-se amb el temps perquè es poden quedar massa dures, i per posar-les un minut més sempre estem a temps. Aquest sistema és interessant, per exemple, si volem afegir castanyes a alguna recepta, perquè cuites d’aquesta manera són molt senzilles de pelar. Però el gust mai, mai serà igual que a la manera tradicional.

paella castanyera

La paella castanyera. No aprofita per a res més.

Si les voleu fer a la manera tradicional, necessitareu una paella castanyera com la de la foto, que és una paella plena de forats que aprofita per torrar castanyes, potser també per torrar capellans o verdures, però no aprofita per fer truites ni per a res més. Amb 3 o 4 euros en tindreu una. Si és el vostre cas que teniu por de malmetre la placa dels foguers, proveu un altre sistema i s’estalviareu un possible disgust.

Aquesta és la manera de torrar les castanyes com queden més bones. Durant la cocció taparem la paella i anirem remenant les castanyes de tant en tant, fins que tinguen eixe aspecte torrat, però no socarrat, que és el que volem.

Per finalitzar, toca traure les castanyes del foc, que habitualment s’ha fet embolicant-les en un drap de cotó per mantindre-les calentetes a taula, mentre anem menjant-les.

Bon profit!

Anuncis

Un pensament sobre “Castanyes: com torrar-les

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s