Per Tots Sants, la Castanyada (I)

Com que el mes d’octubre ja ha entrat a la recta final, i d’ací quatre dies començaran a inundar-nos de propaganda de festes i de disfresses halloween, doncs bé, és el moment de parlar del tema, però des de la seua vessant gastronòmica, que també la té!

La celebració de halloween pareix ser conseqüència de l’emigració irlandesa cap a Amèrica. I ja sabeu, d’Estats Units a tot el món per la gran pantalla, per a bé i per a mal.

Però al nostre país també tenim tradicions per a totes les festivitats de l’any (o si més no les teníem): la Castanyada de Tots Sants, que com el halloween d’origen celta, prové d’una antiga festa ritual funerària, que és anterior al cristianisme i que va ser adaptada per l’Església al segle VII. D’una època ja més moderna es diu que durant la vigília de la festivitat els campaners voltejaven les campanes tota la nit, i per poder fer aquest esforç s’alimentaven amb aquests productes tant energètics que ens dóna la tardor. Els qui acompanyaven els campaners durant la vigília anaven torrant castanyes, i mentre les torraven resaven el rosari pels seus familiars difunts, en una espècie de comunió.

Tot això són costums i festivitats que ja ens queden molt arrere, sobretot possiblement pel que respecta al vessant més religiós. També s’està perdent el costum, i això sí que ens sap greu, que pels dies al voltant de Tots Sants, pels carrers hi havia castanyeres que

La Castanyada

Per Tots Sants, la Castanyada

venien castanyes torrades, fetes al foc de la brasa, embolicades en paperina. Cal dir que a més de castanyes, aquesta festivitat sempre ha estat unida al consum de panellets, moniatos i fruita confitada (i tot això ben regat amb mistela o moscatell).

Què s’ha fet d’aquella vella castanyera, amb el mocador al cap, davant del torrador de castanyes? Es convertirà en la propera icona de halloween…?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s