Arròs Parellada

L’arròs Parellada és possiblement un dels arrossos més coneguts i genuïns de la ciutat de Barcelona. Aparegut al voltant del 1900, és un arròs caracteritzat per no tindre ni ossos ni espines, molt semblant a l’arròs del senyoret.

Hi ha diferents llegendes al voltant del seu origen, moltes de les quals relacionen aquest arròs amb la família Parellada, de la Fonda Europa de Granollers, amb el restaurant Senyor Parellada, o amb la cuinera Ada Parellada.

Restaurant Les 7 portes

Restaurant Les 7 portes

La llegenda més coneguda, que és la més popular a Barcelona,  és aquella segons la qual un ric client del Restaurant Set Portes de Barcelona es feia servir aquest arròs sense ossos ni espines per tal de no embrutar-se els dits.

La més versemblant, però, és la que conta Pep Nogué al llibre  La cuina de l’arròs de Pals  (Cossetània Edicions), segons la qual aquest famós i capritxós client es deia Juli Maria Parellada, i el restaurant no era el Set Portes sinó el Suís. Siga com siga, aquest arròs es va fer famós i es va estendre per restaurants i cases particulars de tota Barcelona.

Arròs Parellada

Ingredients:

  • 360 g arròs,
  • 150 g carn de pollastre tallada a daus,
  • 150 g carn magra tallada a daus,
  • 4 llonganisses,
  • 1 calamar,
  • 1/2 sèpia,
  • 8 llagostins, o gambes,
  • 12 clòtxines,
  • 1 grapat de pèsols, o 2 carxofes,
  • 1 ceba,
  • 1/2 pebrera roja,
  • 2 tomaques madures,
  • 1 l d’aigua, o millor 1 l de brou de carn o peix,
  • sal,
  • oli d’oliva,
  • uns brins de safrà,
  • 2 grans d’all,
  • julivert.
Elaboració:

En una paella saltegem tota la carn i tot el peix, tallats a daus menuts, amb un bon raig d’oli d’oliva i a foc fort, fins que quede tot ben daurat. Reservem la carn (la deixem fora del foc, i la guardem per a després).
En el mateix oli farem un sofregit amb la ceba, els alls, les pebreres i les tomaques, que prèviament haurem picat tot ben finet, excepte les pebreres que les tallarem a tiretes, en juliana.

 
Per una altra banda, netegem i obrim les clòtxines al vapor, i després retirem la carn de les clòtxines. En un altre foc posarem el brou, per tindre-lo ben calent quan el necessitarem.

Quan tenim les verdures ja a punt afegim de nou les carns i els peixos, i hi aboquem l’arròs. Remenem i hi afegim el brou, ben calent, si pot ser bullint, i deixem bullir tot ben fort uns 10 minuts. Passats els 10 minuts abaixem el foc, salem i afegim els pèsols, els llagostins pelats, la carn de les clòtxines i, per últim, el safrà. Deixarem coure 5 minuts més, a foc més suau o al forn, si quedem que quede sec.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s