Codonyat

El codonyat és una confitura de codony, típica de zones de muntanya, que se sol fer cap a finals d’octubre (la seua temporada abasta d’octubre a març), bullint els codonys pelats i trossejats, afegint-hi sucre i aigua i procedint a una segona cocció, que és la que ens donarà la confitura.

En aquesta recepta recomanem una segona cocció relativament curta, d’uns 40 minuts, però hi ha autors que aconsellen una cocció d’entre dues i tres hores. Res més acabada aquesta cocció cal posar el codonyat ràpidament en cassoletes o recipients: quan començarà a perdre temperatura anirà solidificant-se, i si ho deixàrem a la cassola ens quedaria tota d’una peça. Per aquest mateix procés de solidificació convé deixar reposar la confitura uns dies.

Les grans quantitats de tanins i pectina que té el codony són les responsables del color marró que adquireix el codonyat, i del seu espesseïment, respectivament.

 El codonyat usualment s’ha servit per postres –encara que alguns encara recordem aquells berenars de pa amb codonyat-, i acompanya molt bé els formatges.

Ingredients:

 Codonys, sucre i aigua.

Preparació:

Peleu els codonys i talleu-los a trossos. Feu-los bullir amb aigua durant uns 20 minuts.

En una cassola afegirem els la polpa dels codonys i el sucre. Peleu la polpa dels codonys i poseu-la en una cassola a foc suau. Posarem entre 800 i 1000 gr de sucre per cada quilo de polpa de codony. Convé, doncs, pesar la polpa després d’haver bullit els codonys. Deixeu coure-ho uns 40 minuts, sense parar de remenar.

Quan tindrem el codonyat a punt el col·locarem en cassoletes o recipients per què es refrede, i cobert amb un drap fi per què s’asseque.

Opcions:

  • Podeu aromatitzar el codonyat afegint-hi, durant la segona cocció, una branqueta de canyella i un poc de pell de llima.
  • També es poden bullir els codonys sense aigua: per això caldria deixar-los macerar trossejats i amb el sucre durant un dia sencer abans de fer ninguna cocció.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s